Om Multi Level Marketing

Multi Level Marketing, eller förkortat MLM, är en legitim och erkänd form av marknadsföring som säljer varor eller tjänster och samtidigt rekryterar och utbildar fler personer att göra samma sak.

Den som rekryterar fler personer får provision av försäljning som sker av dessa rekryterade personer i flera led, därav namnet “multi level marketing” eller “marknadsföring i flera nivåer” som man kan översätta det till svenska. “Nätverksmarknadsföring” är också ett ord som brukar användas i dessa sammanhang.

MLM - Laglig Affärsverksamhet Eller Pyramidspel?

Vissa kritiker menar att detta sätt att marknadsföra produkter och tjänster på är bedräglig och ofta används för att kamouflera vad som i lagens mening eller i praktiken är pyramidspel.

Lotteriinspektionen skriver:

Viss Multi Level Marketing-verksamhet (så kallad MLM-verksamhet) kan bedömas som kedjebrevsspel eller liknande spel. Lotterilagen blir inte tillämplig enbart på grund av att försäljningsprovisioner fördelas efter en hierarkisk modell. Om verksamheten däremot huvudsakligen går ut på att fördela “inträdesavgifter” eller liknande och inte på försäljning av varor eller tjänster, är det möjligt att den träffas av lotterilagens regler om kedjebrevsspel och liknande. Vägledande praxis på området saknas emellertid.

Alltså, om fokus ligger på försäljning av varor och/eller tjänster till ett marknadsmässigt pris kan MLM-marknadsföringsformen vara helt legitim. Om däremot fokus ligger på rekryterandet av nya medlemmar och de varor/tjänster som marknadsförs kommer i andra hand kan det vara fråga om ett pyramidspel.

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga betyg ännu)
Laddar ... Laddar ...